Prosinec 2013

Hudební TOP5 listopad-prosinec 2013

31. prosince 2013 v 11:52 | Eli |  HUDBA
NÁVOD K POUŽITÍ:Kliknutím na interpreta a název písně se dostanete na YouTube ke klipům. Příjemný poslech!

Lana Del Rey - Gods And Monsters

Nechápu, že jsem donedávna na tuto písničku neznala. Svedu to na to, že mám od Lany jen základní Born To Die album, protože v době koupě jsem ji ještě nemilovala tak, aby mi to stálo za koupi deluxka. Chyba to byla. Jestli má Lana pár geniálních super písniček, tak tato je všechny hravě předčí. Je DOKONALÁ. Hudební úprava A+, zpěv A+, text až neskutečný, je jen málo takových, které se mnou udělají tohle, a prostě sedí...

Pitbull - Timber feat. Ke$ha

Pitbulek a Kíša jsou hudební interpreti, kteří jsou přeceňovaní, mohli by být nahrazeni lepšími, nenávidím je, fakt... Ale když se spojí dohromady, hodí do toho trochu country, a na "zpěvaččin" hlas se použije autotune, vyleze z toho jako produkt něco, co je fakt super. Rozhodně můj nejoblíbenější partysong, udělá celkově skvělou atmosféru i mimo party. Znamená pro mě hodně ta písnička, pšt.

Kryštof - Cesta feat. Tomáš Klus

Kryštof nemusím, ale když se dají dohromady s Tomášem Klusem (nejlepší), je to úža. Z textu mi místy běhá mráz po zádech, je výborný. A moc se mi líbí i film Křídla Vánoc, na jehož soundtracku tato super věc je. Sice na ČSFD má 69% (ó, jaké to číslíčko), ale jako vánoční a trochu nadpřirozená pocitovka je to podle mě lepší než všechny ty Lásky nebeské a podobné blbosti. Jestli můžu doporučit, poslechněte si i tento cover, Marek to ještě vyšperkoval.

DESmod - Zostane ticho feat. Miro Šmajda

DESmod samostatně mi kromě pár písniček nic neříká, ale... POKOLIKÁTÉ UŽ DNESKA NĚCO MIXUJU S NĚČÍM?! No prostě, kam dáte Šmajdu, to hned očarujete, zní to prostě lépe. Mirovi tato poloha a styl hrozně, hrozně moc sedí, a je to lepší než samostatný desmodovský originál, snesla bych to upřímně i nazpívané pouze Mirem. Už viem ako chutí zlo, vždy som si prial, aby ma obišlo... Krásná slovenská depkoidní věc.

Miley Cyrus - Wrecking Ball

Miley je pro mě telátko, co nejspíš v dětství nemělo dudlíka, když teď musí úplně všechno a všechny olizovat. Jako interpretka mě nikdy nějak nezaujala, prostě Hana Montána, produkt manažerů a slavného tatíka, nic extra, i když obličejíček docela hezký. Tato písnička se ale opravdu povedla (ale z klipu mi je na zvracení, to se prostě nedá). Opět musím pochválit text. Asi jedna z nejlepších letošníh pop věcí.

DALŠÍ DOPORUČENÍ: Zamilovala jsem si za poslední dva měsíce až moc písniček, takže musím další přidat navíc, stručně.


Placebo - Too Many FriendsPoslední dobou Placebo dost poslouchám, toto je má favoritka písnička. A chci na koncert.
Cookies - Zastavit časČeská kapela, kterou znám od počátků, a teď se neskutečně vypracovala. Fakt super, i když to není úplně můj styl.
Zoči Voči - Čerešne
Slovenská punk-rocková letní dokonalost, nejlepší je naživo. Klip je sranda, pokud znáte Novy God. .))
The Pretty Reckless - Going to HellTaylor ještě přidala na tvrdosti a hříšnosti, a zní to úžasně. Kéž by přijela do Čech konečně...
Ronnie Radke - DestinyRonnieho nový projekt, zajímavý. Přijde mi to docela fajn. Download na ronnieradkemixtape.com/

Dýňové hody

31. prosince 2013 v 1:36 | Eli |  JÍDLO
Podzim obvykle přináší tuny a tuny dýní jak to supermarketů, tak na různé farmářské trhy.
Starou známou klasikou jsou kompoty, které asi všichni známe z podzimních návštěv u babičky. Stále populárnější jsou i dýňové krémové polévky. Já nebudu vyloženě inovátorem, protože vám představím dva typy dýňového krému, které na podzim vařím minimálně jednou týdně, ale mám pro vás i dva ne úplně typické vlastní recepty. Jeden těstovinový a jednu přílohu. I když je už po Vánocích, a letos už nejspíše nebude příležitost něco dýňového uvařit, doufám, že přinesu trochu inspirace a těšení na příští rok.
x
x

Smetanový krém z pečené máslové dýně a česneku



Ingredience (na jednu celou dýni):
1 Alpro Soya Cuisine smetana
5 stroužků česneku (pro ty, co neradi česnek) / celá palička česneku (pro normální lidi a mě)
sůl a pepř podle chuti
špetka muškátového oříšku
dýňový olej
dýňová semínka a trocha Alpro smetany na ozdobu

Postup:
Dýni a česnek vložíme do pečící misky, pokapeme dýňovým olejem, osolíme a opepříme, pečeme na 190 °C doměkka. Po upečení přendáme do hrnce a rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu a chvíli povaříme společně s muškátovým oříškem. Podáváme posypané dýňovými semínky a s puntíky ze zbytků smetany. Chuť skvěle doplní toast nebo topinku z celozrnného chleba potřeného česnekem (protože česnek vládne světu, a je zdravý). Doufám, že si tuto polévku zamilujete stejně jako já!


Hokkaido dýňový krém



Ingredience (na jednu celou dýni):
2 bílé cibule
2 středně velké mrkve
5-8 stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti
muškátový oříšek (špetka)
olivový olej na smažení
na ozdobu dýňový olej, smetana a dýňová semínka
kdo chce (já!), může přidat trochu mletého zázvoru

Postup:
Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku, přidáme oloupanou dýni Hokkaido a mrkev, obojí nakrájené na malé kostičky, a také česnek (kdyby se dal zároveň s cibulí, spálil by se a zhořkl). Okořeníme, chvíli necháme podusit, přidáme vodu. Až je zelenina měkká, přelejeme ji opět vodou tak, aby byla ponořená. Rozmixujeme dohladka a přidáme muškátový oříšek. Podáváme ozdobené smetanou, dýňovým olejem a dýňovými semínky.

Dýňové hranolky (příloha)

Ingredience (množství nechám na vás):
1:1 brambory a dýně
olivový olej
sůl a pepř

Postup:
Brambory a dýni nakrájíme na hranolky, promícháme a dáme na plech. Pokapeme olivovým olejem a okořeníme. Pečeme na 180 °C asi 20 minut. Minimalistické a nejlepší na světě. Navíc těm bramborám trochu tou dýní dodáme výživovou hodnotu nějakou, že jo.
Pokud jste slušně vychovaný člověk/vegan, postačíte si navíc s tatarkou/sojanézou. Pokud jste zmlsaný zmetek, který už pořádně dlouho neměl sýr, a dřív jste byli na sýru závislák, ugrilujete si k té nádheře hermelín (trochu potřít olivovým olejem a okořenit grilovacím kořením, zabalit do alobalu, péct na 200 stupňů asi 15 minut), a uděláte si tunu salátu, abyste sami sebe přesvědčili o tom, že to je hrozně zdravé. Doporučuji, pokud milujete hermelín. Takhle upravený je super.

Těstoviny s marinovaným tofu a dýní



Ingredience (pro 2 osoby a na tajné ujídání):
1/2 menší dýně
100 - 200 g bílého tofu (podle toho, jak moc ho máte rádi, já dávám tak 2/3 balení od Sunfood)
1 střední bílá cibule
7 stroužků česneku
sůl a pepř podle chuti, ale tofu už je solené z marinády, takže bych to moc nepřeháněla

Marináda na tofu:
1/3 čajové lžičky kari
2 polévkové lžíce kvalitní tamari sójové omáčky
3 polévkové lžíce slunečnicového oleje

Postup:
Pár hodin před plánovaným podáváním naložíme tofu nakrájené na kostičky 5x5 mm do marinády. Když už dojde na vaření, uvaříme těstoviny (al dente!) a omáčku uděláme tak, že osmahneme na troše olivového oleje cibuli, a poté přidáme marinované tofu. Až je tofu lehce křupavé, přidáme dýni, česnek, chvilku to necháme, ať se to skamarádí pod pokličkou, vmícháme těstoviny, a hotovo.



Tipy na rychlé, zdravé, chutné a nepředražené večeře

31. prosince 2013 v 1:35 | Eli |  JÍDLO
Sójo/vepřo-knedlo-zelo nebo guláš jsou super jídla, která Čecha potěší (pokud je člověk nejí denně, že jo), ale na většinu hektických dní to chce jednoduché chody, které jsou hotové maximálně za 20 minut, a nemají milion ingrediencí. Protože se nerada s něčím štvu, jsem na minimalistickou kuchyni specialista. Ráda bych vám představila své časté večerní gastrokreace plus oblíbené kupované věci.

Pomazánky

Na pomazánkách (a salátech, ale o tom za chvíli) v podstatě žiju. A denně děkuju za mixéry a tofu natural. Předem se omlouvám za délku této části článku. Zbytek bude krátký a stručný.
Miluju česnek. Je zdravý a udělá i z toho nejobyčejnějšího jídla skvělé. Takže nejjednodušší pro mě je pomazánka česneková. Chce to rozmixovat tofu, přidat česnek, sůl a citronovou šťávu. Dokonalost. Dále je super třeba ředkvičková pomazánka. Jeden stroužek česneku, jedna menší cibule, svazek ředkviček, trocha tofu. A když se do tofu přidá nějaká ta pažitka, petržel, bazalka nebo mletá paprika, má člověk už milion variací. Naštěstí existují i veganské sýry, takže se dají vyrobit pro ty největší závisláky sýrové pomazánky. Pěkný přehled sýrů je na vegmania.cz. Já nejčastěji kupuju Tavenýr, protože je nejdostupnější a nejlevnější. Nejlepší na chuť je ale Wilmersburger.
Pokud člověk chce napodobit masovou pomazánku, tak vyrobí škvarkovou. Tofu, hořčice, osmažená a hrozně nadrobno nakrájená cibulka, pokud je to nutné, sójový granulát k tomu. Trocha soli a česneku, a člověk se potom může utlouct. Ale ne každému se chce smažit a mixovat (mně většinou ne!), takže jsem vděčná několika firmám, že něco podobného vyrábějí za mě. Nejlepší je ta od firmy Alfabio. Pokud neseženete tu (ale bývá i v supermarketech a je jich hodně druhů), tak Amunak. Ta je taková tučnější, ale chutná výborně.
Další dokonalostí jsou veganské tofu paštiky. I když je nejím zase tak dlouho, protože jsem nevěřila tomu, co slibují, musím říct, že jsou neskutečné, a to všechny. Hlavně ale ta s hlívou. Prohlédnout si je můžete tady, jmenují se Patifu. Sice nestojí 8 Kč jako Májka, ale 24, ale přijde mi lepší jíst něco zdravého bez cholesterolu než ty nejhorší a stresových hormonů plné zbytky zdechlin.
Co miluju dále, je hummus (můj recept zde) a guacamole. Nebo prostě avokádo zmixované s kořením a česnekem pro ty, co neradi tofu. Dobré je také namlít přes noc namočené kešu oříšky a přidat věci jako sójový jogurt, citronovou šťávu, česnek a bylinky, ale bohužel jsem zatím nevyzkoušela, můj mixér to úplně nezvládá. Každopádně, to málo, co se mi povedlo, chutnalo dobře. :D

Nejoblíbenější sendvič

V Moment Café jsem v listopadu měla super sendvič s tempehem a sojanézou. Nenapadlo mě nic lepšího než doma vyměnit chleba za tmavší, sojanézu za hummus a přidat jednou tolik osmaženého a gulášovou směsí okořeněného tempehu. Mrkev a rajče jsem zachovala. Neskutečná kombinace, neskutečná souhra. Jím tento zázrak docela často, a musím doporučit dál.

Saláty

Jelikož jsem skromná, stačí mi ledový salát, rajčata, okurky a paprika. Když mám náladu, koupím si listový špenát nebo rukolu, nějaké speciální věci málo, protože většinou večeřím sama, a vím, že nechci vyhodit polovinu něčeho drahého, protože to nesním.
Jako dresink mi postačí olivový olej a balsamico nebo sladkokyselý nálev (půl hrnku vody, polévková lžíce octa a cukru, 2/3 čajové lžičky soli), kouzlo všemu dodávám buď nějakou zajímavě okořeněnou smaženou červenou cibulí (zkuste řadu koření Jamieho Olivera) nebo marinovaným tofu na kostičky (2 polévkové lžíce tamari sójové omáčky, používám tu od značky Sunfood + 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje; někdy přidám špetku kari, jindy prolisovaný česnek, ale takto namarinované tofu je úplně super). Občas si dělám i tofu "čipsy" - tenké plátky tofu okořením, nasucho nebo na pár kapkách oleje opeču.

PS pro vegany a zkušené: Pokud se vám zdá, že tu je až moc tofu, tak jím samozřejmě i jiné substituty (ale teď jsem se zaměřovala na rychlé věci, tak se mi tu nechce básnit o robi nebo seitanu), a ne, necpu se tím celé dny.
PS pro nevegany a nezkušené: Zkuste někdy vyřadit maso/mléčné výrobky a vyzkoušejte něco nového. Vaše tělo vám jistě poděkuje. Nejsou to jenom kořínky a nechutnosti. .)))