Únor 2016

Osel točil v Oslu

22. února 2016 v 22:19 | Eli |  DIÁŘ
Jak jsem se již zmínila v jednom z předchozích článků, navštívila jsem Norsko, konkrétně jeho hlavní město. A už nyní se tam chci vrátit v jiném ročním období, protože je toho tolik, co jsem neviděla. Tolik míst, které chci vidět v jiných než ledových barvách. Tolik muzeí, které chci velmi navštívit. Jak bylo? Nádherně, ale draze. Ceny jsou tam pro českého člověka šílené. Na druhou stranu to ale opravdu stojí za to. Pokud si koupíte Oslo Pass, což je primárně jízdenka a parkovací karta, máte vstup do mnoha muzeí a kulturních institucích zdarma, můžete na lodě, které jsou součástí MHD, dostanete slevu na konzumaci ve vybraných restauracích. Dokonalá věc.

Za zmínku stojí ještě vše prostupující klid a pohoda. Ve Skandinávii prostě lidé umějí relaxovat, navodit i pár doplňky v domácnosti krásnou atmosféru. Pokud se ještě spojí s hřejivým slunečním svitem, kterého nám při naší návštěvě bylo dopřáno, opravdu to stojí za to. A teď už dost řečí. Připravila jsem video, které shrnují hlavní body naší návštěvy. Na konci jsou i záběry místa, kde jsme bydleli. Snad se vám video bude alespoň trochu líbit. Jsem amatér. Doporučuji otevřít přes celou obrazovku v HD.


Radostně i útrpně o poslední době

9. února 2016 v 22:37 | Eli |  DIÁŘ
O filmech, strastech, umělé akulturaci, marnivosti a mém čerstvém členství v Autorském klubu.

Viděla jsem hned v den premiéry film Dánská dívka s Eddiem Redmaynem. A musím říct, že ten klučina byl opět přesvědčivý. Narodil se pro role trápících se duší, autistů, zákeřně nemocných. Neumím si představit, že by Einara/Lili hrál někdo jiný, dokonce opravdový transsexuál. Redmayne se role ujal s takovou nepopsatelnou křehkostí, opravdovostí, zahleděností do své vize, že jsem měla husí kůži. Opačná strana příběhu o lásce, Alicia Vikander (je tak snědá, ale zároveň má typické skandinávské rysy, je kouzelná), nezaujala pouhým vzhledem, také se zhostila role perfektně. Vlastně to celé odmakala. Opět žádné přehrávání, autentické emoce, rozpolcenost, kterou cítí i divák.
V letošním roce pro mě ještě za zmínku stojí Revenant. Některé dějové zvraty jsou přitažené za vlasy, při jedné scéně jsem řekla v kině nahlas: "Tak určitě, Leo!" ... Ale ty herecké výkony?! Di Caprio a Hardy byli dokonalí, Gleeson je pro mě největším objevem roku 2015.

Nenávidím, když jsou mí blízcí nemocní. Zejména, když jsou hospitalizováni. Užila jsem si za posledních pár dní spoustu nervů, jezdila tam a zpátky, protože sama teď chodím na léčebné rehabilitace 3 hodiny od domova. Snažila jsem se odreagovat úklidem a zásobila jsem maminku v nemocnici muffiny. Vynadala mi za ně, ale chutnaly jí.

Znáte ten pocit, když si něco koupíte pouze a jen z toho důvodu, že se vám to líbí, ale nemáte pro věc praktické využití? Já se snažím takovéto unáhlené nákupy minimalizovat, protože jsem nesvá, když mám kolem sebe tunu věcí, ale medvídkovému bločku z Tigeru jsem neodolala, ačkoliv ho nepotřebuji, mám dva konformní ve tvaru čtverce. Ale medvídek, ňuňuňu, to je důležité pro život, že. Nyní mi visí nad stolem mezi stírací mapou světa, pohledy z cest a citačním tahákem z univerzity, a stojí na něm hluboké: "Som medvedík!" Takové tele já jsem. A to mé vrstevnice chovají i druhé dítě. Já mám medvídkový bloček...

A asi to vím jako úplně poslední člověk na světě, ale jsem v Autorském klubu.
V začátcích Rainbow Kingdom to pro mě bylo hlavní metou, autorský vlastní obsah pro mě měl vždy velkou váhu. Proto mi to nyní udělalo obrovskou radost, je to takové malé zadostiučinění, odměna za mou práci na tomto Duhovém království, která je pro mě zároveň zálibou. DĚKUJI. Snad se vám tu bude nadále líbit.
Co ode mě čekat? Jelikož jsem dostala cukrátko v podobě členství, načerpanou energii pěkně vyběhám. Budu více psát, opět více tvořit. Protože i když mě baví sedět nad knihami a studovat společnost (mé akademické záliby), nebo jen tak koukat z okna postrádajíc jinou než myšlenkovou produktivitu (pudový základ pro mé akademické záliby), bez občasného kreslení či napsání něčeho, co nezmění svět, se neobejdu. Dělá mi to radost. Odpočívám u toho. A opět sem nahraji svá starší hudební videa a doplním je novými.
Také je pro mě potřebou a pomocí psaní v češtině. Píšu anglicky, čtu kvůli svým akademickým zálibám pouze v angličtině, dokumenty a filmy na má oblíbená témata jsou také dostupné ve velké míře pouze v angličtině (občas nějaká němčina), čtyři měsíce v roce jsem v Británii či na přiléhajících ostrovech, s nejbližšími mám mnoho vtípků a prohlášení neaplikovatelných na jazyk český, jsem ve stadiu, že potřebuji co nejvíce přijímat v češtině a tříbit svůj mateřský jazyk, aby ze mně za pár let byla tak výborná překladatelka, jak jsem si vysnila. Pro samé dohánění svého anglického myšlení k dokonalosti a v podstatě umělou akulturaci pozbývám vhledu do určitých českých situací. Ne, nehraju si tady na šílenou světačku, nepředstírám, že mám anglický přízvuk, pořád vím, jak se co řekne, a nikdy jiná nebudu, ale potřebuji excelovat v obém. Protože jednou prostě popřekládám ty strašné titulky filmů, které nepokrývají kulturní rozdíly a reálie, protože to překládají v mnoha případech, bez pardonu, totální hovada bez úcty a sebereflexe.

Základ na ginger ale, po kterém vás nenapadne žádné "ale"

6. února 2016 v 20:32 | Eli |  JÍDLO
Je zima. Ze všech stran na nás útočí nemoci, a je třeba se alespoň trochu obrnit, a to přírodní cestou, pokud to jen jde. Já vždy sahám po zázvoru. Ale koho by bavilo věčně strouhat čerstvý zázvor kvůli každému šálku čaje? Rozhodla jsem se, že si letos udělám zázvorový sirup, a jelikož se povedl, část jsem i rozdala jako vánoční dárek. Mám pořád v lednici zázrak, který skvěle chutná, a ještě k tomu je zdravý. A vydrží klidně 6 nebo 7 týdnů v chladu!

BUDEME POTŘEBOVAT:

4 kořeny zázvoru, oloupané a nakrájené
4 hrnky třtinového cukru
9 hrnků vody
2 lžíce medu
2 citrony nakrájené na malé kousky

(toto množství vyšlo na necelé dvě hipster "KORKEN" lahve z IKEA, cca 1,75 litru)


JAK NA TO:

1. Oloupaný zázvor nakrájíme na kostičky max. 1 cm3
2. Citron nakrájíme na malé kousky
3. Všechny ingredience nahážeme do hrnce
4. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut
5. Zeslabíme "plamen" a necháme nezakryté probublávat 1,5 hodiny, aby sirup zhoustl
6. Do každé lahve na sirup vymačkáme půlku citronu (konzervace)
7. Přecedíme sirup do lahví a vymačkáme co nejvíc šťávy ze zázvoru
8. Zavřeme, necháme vychladit, poté si dáme první shot, nebo uložíme do lednice


TIPY:

  • zázvor se nejlépe loupe lžičkou (méně odpadu než při loupání škrabkou), ačkoliv je to trochu pracnější
  • vyvařený a vymačkaný zázvor se dá ještě využít - stačí ho pořádně obalit v moučkovém cukru a hodit na 10 minut do trouby na 150° ... Zdravá dobrota
  • pokud skladujete sirup v lednici, před každým použitím ho protřepte, protože dole se usazuje ta super lehce pálivá zázvorová věc

SERVÍROVÁNÍ:

  • GINGER ALE: na 1 díl sirupu 8 dílů perlivé vody, led, 2 plátky citronu
  • DO ČAJE: podle potřeby, pěkně ochutí



MŮJ ROK 2015

2. února 2016 v 1:10 | Eli |  DIÁŘ
Jelikož zkušební měsíc roku 2016 vypršel, a nyní se jede už na plnou verzi, rozhodla jsem se, že si tu udělám POŘÁDNÝ deníčkový zápis o loňsku. Vykompenzuji tím pouhé 3 články napsané v roce 2015? Těžko říct.