Základ na ginger ale, po kterém vás nenapadne žádné "ale"

6. února 2016 v 20:32 | Eli |  JÍDLO
Je zima. Ze všech stran na nás útočí nemoci, a je třeba se alespoň trochu obrnit, a to přírodní cestou, pokud to jen jde. Já vždy sahám po zázvoru. Ale koho by bavilo věčně strouhat čerstvý zázvor kvůli každému šálku čaje? Rozhodla jsem se, že si letos udělám zázvorový sirup, a jelikož se povedl, část jsem i rozdala jako vánoční dárek. Mám pořád v lednici zázrak, který skvěle chutná, a ještě k tomu je zdravý. A vydrží klidně 6 nebo 7 týdnů v chladu!

BUDEME POTŘEBOVAT:

4 kořeny zázvoru, oloupané a nakrájené
4 hrnky třtinového cukru
9 hrnků vody
2 lžíce medu
2 citrony nakrájené na malé kousky

(toto množství vyšlo na necelé dvě hipster "KORKEN" lahve z IKEA, cca 1,75 litru)


JAK NA TO:

1. Oloupaný zázvor nakrájíme na kostičky max. 1 cm3
2. Citron nakrájíme na malé kousky
3. Všechny ingredience nahážeme do hrnce
4. Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut
5. Zeslabíme "plamen" a necháme nezakryté probublávat 1,5 hodiny, aby sirup zhoustl
6. Do každé lahve na sirup vymačkáme půlku citronu (konzervace)
7. Přecedíme sirup do lahví a vymačkáme co nejvíc šťávy ze zázvoru
8. Zavřeme, necháme vychladit, poté si dáme první shot, nebo uložíme do lednice


TIPY:

  • zázvor se nejlépe loupe lžičkou (méně odpadu než při loupání škrabkou), ačkoliv je to trochu pracnější
  • vyvařený a vymačkaný zázvor se dá ještě využít - stačí ho pořádně obalit v moučkovém cukru a hodit na 10 minut do trouby na 150° ... Zdravá dobrota
  • pokud skladujete sirup v lednici, před každým použitím ho protřepte, protože dole se usazuje ta super lehce pálivá zázvorová věc

SERVÍROVÁNÍ:

  • GINGER ALE: na 1 díl sirupu 8 dílů perlivé vody, led, 2 plátky citronu
  • DO ČAJE: podle potřeby, pěkně ochutí


 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Anča Anča | 6. února 2016 v 20:49 | Reagovat

zázvorovej čaj mám moc ráda, ale tohle mě ještě nenapadlo, díky za radu! :D
vyplnila bys mi dotazník týkající se výtvarného umění? byla bych ti moc vděčná :)
survio.com/survey/d/G7P1O6T0O9I9D9K2P

2 Bels Bels | E-mail | Web | 7. února 2016 v 17:33 | Reagovat

Ochocho, tyhlety hrnkovolžičkové recepty já nejradši! :3 <3

3 Eli Eli | Web | 8. února 2016 v 8:49 | Reagovat

[1]: Není zač. :) A vyplním, protože jsi komentovala i k tématu. :D

[2]: Já recepty, na které potřebuješ váhu, nesnáším. Tak zdlouhavé... Takže asi ode mě nic jiného nečekej. <3 :D

4 Elis Elis | Web | 8. února 2016 v 11:11 | Reagovat

Jsem pro vše, kde je zázvor, takže díky moc za tip!

5 Eli Eli | Web | 8. února 2016 v 20:46 | Reagovat

[4]: Není vůbec zač. Snad bude chutnat!

6 magthealien magthealien | Web | 8. února 2016 v 22:44 | Reagovat

Díky, díky, díky! A vážně děkuju, ze všech stran se valí 'jdi k doktorovi' a 'kup si cough syrup v lékárně' zatímco se nám po bytě válí ingredience na domácí pomoc. A jsem líná něco googlit, zvlášť když někde narazím na 'slib', že mi recepis bude naservírován pod nos :)

7 Amálka Amálka | Web | 12. února 2016 v 21:26 | Reagovat

Skvělý tip, zázvor miluju. Vyrábím doma něco podobného, ale dávám do toho ještě vodku :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.