Mé nejoblíbenější zeleninové burgery

14. prosince 2016 v 22:39 | Eli |  JÍDLO
Nejen masový burger je dobrý. Je tolik receptů z "pouhé" zeleniny, které uspokojí i toho nejnáročnějšího slaninkáře. Dnes se s vámi chci podělit o mé nejoblíbenější recepty na zeleninové burgery! Tak přeji příjemné sbíhání slin.


Ačkoliv já osobně si housku k burgeru nebo celkově pečivo rozhodně nedopřávám každý den, někdy neodolám. A co je lepšího, než si upéct vlastní poctivé pečivo? Ty upečené vaty ze supermarketu posypané radioaktivním sezamem?! Ne, díky. Tento recept není nijak šíleně těžký, ale velice efektní.

Potřebujeme (na 4 nebo třeba 6 housek, záleží na velikosti) cca: 2 hrnky hladké mouky, 1 lžičku sušeného droždí, 1 lžičku himalájské soli, 1 lžičku třtinového cukru, cca půl hrnku teplé vody, 2-3 lžíce másla nebo oleje, 1 vajíčko

1. Smícháme v míse mouku se solí, cukrem, droždím a trochou vody. Promícháme a necháme cca 10 minut. Tím vyčarujeme kvásek, na jehož povrchu se objeví bublinky.
2. Rozbijeme vajíčko a trochu si necháme stranou na potření.
3. Přidáme do suché směsi olej, skoro celé vejce a zbytek vody. Zamícháme těsto, které bude maličko lepivé (můžeme podle potřeby a svých požadavků dodat vodu nebo mouku). Necháme cca 50 minut kynout.
4. Vykynuté housky potřeme vejcem a posypeme (vlašskými ořechy, mákem, sezamem,...).
5. Pečeme 10 - 15 minut (podle velikosti) v troubě předehřáté na 200 stupňů.
6. Pod utěrkou necháme vychladnout.
7. Použijeme dle libosti.

S gorgonzolou a karamelizovanou červenou cibulí je bezkonkurenční! Původně jsem se inspirovala zřejmě tady, ale samozřejmě jsem recept zjednodušila a trochu předělala. Pečené brambory podle Jamieho Olivera burger skvěle doplní, lépe než hranolky.

Potřebujeme (na 4 burgery): 2 středně velké řepy, 2 plné hrsti drcených ovesných vloček, půl hlavičky česneku, 2 vejce, sůl a pepř podle chuti, trochu olivového oleje
Na karamelizovanou cibuli: 2 červené cibule, 1 lžíci třtinového cukru, 3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce červeného vína

1. Nastrouháme řepu, vymačkáváme z ní co nejvíce šťávy a průběžně si myjeme ruce, abychom pak nechodili s červenýma rukama.
2. Přidáme do vymačkané řepy všechny suroviny, promícháme, necháme 15-20 minut odležet, aby vločky nasákly zbytek tekutiny z řepy, a pak vytvoříme burgery.
3. Placičky usmažíme na trošce oleje dozlatova.
4. Při smažení si na druhé plotýnce připravíme karamelizovanou cibulku (bude trvat o něco déle než samotné burgery). Najemno nakrájenou cibuli pomalu usmažíme na oleji. Asi za 15 minut přidáme cukr, necháme jej rozpustit, a poté asi 5 minut povaříme cibuli s vínem.
5. Na usmažené placičky dáme rozpustit gorgonzolu, přidáme karamelizovanou cibulku, a zemřeme blahem. K burgeru se hodí třeba polníček nebo rukola, ale užijete si jej i bez zeleně.


Skvěle ladí s barbecue omáčkou a čedarem, ale ani omáčka se základem z tatarky/majonézy, třeba česneková nebo bylinková, vůbec nechutná špatně.

Potřebujeme (na 4 silné burgery nebo 8 tenoučkých - pokud si chceme udělat double cheeseburger): 1 konzervu fazolí (bílé, červené, mix s cizrnou, co seženete), půl hlavičky česneku, 1 hrnek hladké mouky, 1 najemno posekanou červenou cibuli, 2 vejce, 1 lžíci hořčice, sůl, pepř a mleté chilli dle chuti

1. Z fazolí vylejeme nálev a rozmačkáme/rozmixujeme je na kaši.
2. Přidáme veškeré suroviny, uděláme placičky a na trošce oleje smažíme dozlatova.
3. Doplníme, čím jen chceme, ale doporučení je nad fotkou.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Joina Joina | Web | 15. prosince 2016 v 7:10 | Reagovat

Tak tak tohle vypadá dost dobře :)
Vlastní houstičky jsou nejlepší :)
Řepovo cibulová směs, je ještě lepší než maso. Jak moc tuhle směs zbožňuji. :) Tak tenhle tvůj burger bych si moc ráda ochutnala .

2 Karin Karin | Web | 17. prosince 2016 v 7:45 | Reagovat

Fazolový burger jsem jsi kdysi vařila a byl skvělý :-)
A ty housky vypadají nádherně!

3 neweresth neweresth | Web | 19. prosince 2016 v 15:02 | Reagovat

Uhh, hej, tohle je nejvíc lákající článek, ty fotky, sbíhají se mi sliny, ty housky vypadají mega božsky!

4 Leňule Leňule | Web | 26. prosince 2016 v 20:42 | Reagovat

Úplně se mi sbíhají sliny, vypadá to nádherně :-)

5 Eli Eli | E-mail | Web | 27. prosince 2016 v 1:24 | Reagovat

[1]: Těší mě, že článek potěšil. :) Domácí pečivo je nenahraditelné, ano. Pošlu vzorek. :D

[2]: Těší mě, že ti chutnalo. :) A housky byly výborné!

[3]: Ach, taková pěkná reakce. :D Těší mě, že se líbilo.

[4]: A bylo to výborné! :) Zkus mé recepty, určitě se ti to povede. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.